Marcel Harteveld

Marcel Harteveld (1984, Den Haag) is cabaretier, zanger, acteur, muzikant en musical-iemand.
In die volgorde.

Momenteel tourt hij met zijn eerste solo “Weet ik veel” door het land, schrijft hij aan zijn tweede solo “Geen Idee” en is hij vaste cabaretier bij Spijkers met Koppen op NPO Radio 2.

Opleiding
Hij studeert in 2010 af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie.

Na zijn opleiding tourt hij met Johan Fretz onder de naam De Gebroeders Fretz door het land. Zij maken samen vier voorstellingen: Over Lijken, Onderweg, Revolte en “Harteveld & Fretz”.

Hij speelt anderhalf jaar lang de rol van Chris de Vries in Soldaat van Oranje – de Musical.

In de periode erna schrijft hij zijn eerste soloprogramma, “Weet ik veel”, vol verhalen en liedjes over alle wetenswaardigheden die hij heeft vergaard in zijn leven, en de vraag wat je daar vervolgens aan hebt.

Muziek
In 2015 lanceerde Marcel zijn eerste solo-album Haat/Liefde, vol ongelukkige liedjes over moeizame relaties. Hij was kandidaat bij De Beste Singer/Songwriter van Nederland en schreef samen met Lykele Muus voor Opium op Oerol dagelijks een lied over het festival.

In 2020 bracht hij samen met Johan hun wel opgenomen maar nooit uitgebrachte album Voor de liefhebbers uit, als broodnodig tijdverdrijf in tijden van Corona.
Samen brachten zij onder Universal ook de single Rokjesdag uit, en de EP “Onderweg”.

Voor de Avond van de Kleinkunst schrijft hij “Stomerij”, een vervolg op de hit “Wasmasjien” van Trafassi.

Voor het programma ZomerSpijkers schreef hij muzikale odes voor o.a. Jeroen van Merwijk, Harry Jekkers, Danny Vera en Bert Visscher.

Televisie
Na zijn afstuderen speelt hij een aantal vaste bijrollen, zoals fietsenmaker Jeroen Swinkels in Danni Lowinski en muziekleraar Henri de Ruiter in SpangaS. In 2020 is hij te zien in de EO-Dramaserie “Het A-Woord” als Hugo Tersteeghe.
Daarnaast speelt hij kleine bijrollen in o.a. Jeuk, Flikken Maastricht, Studio Snugger en Yentl & De Boer: De Serie.
Hij was speelde in reclamecampagnes voor Fisherman’s Friend en Essent.

Stem
Marcel was te horen in reclames voor Open, Ziggo, Microsoft, Conrad, de Staatsloterij en vele anderen.
Daarnaast spreekt hij al jaren tekenfilms in, zoals No-No, Abbie Hatcher en Bollie en Billie.

Ook spreekt hij luisterboeken in, waaronder “Len” (Gerrit Janssens), “De Wolventemmer” (Barbara Jurgens) en “Storm” (Nick Garlic).        

Overig
Voorafgaand aan de ATKA behaalde hij zijn bachelor Technische Informatica/CTIS aan de Haagse Hogeschool en zijn propedeuse Cognitieve Kunstmatige Intelligentie aan de Universiteit Utrecht.

Hij speelt (bas)gitaar, rijdt auto en motor en is (een hoge) bariton.

foto's

Video's

Andere TvC'ers