Repetities Drie Zusters met TvC’ers Sander Plukaard en Matthijs IJgosse begonnen!

Op 29 oktober gaat Drie Zusters van Toneelschuur Producties in première!

DRIE ZUSTERS

Eline Arbo maakt na haar theaterhit Weg met Eddy Bellegueule (Winnaar Regieprijs 2020) opnieuw een eigen radicale theaterbewerking. Ditmaal van Drie Zusters, de klassieker van Anton Tsjechov.

Ze trekt in haar voorstelling een parallel tussen Tsjechovs drie zussen die op een beter leven hopen en de positie van vrouwen in onze huidige tijd. Waarom staat Nederland op plaats 38 op de wereldlijst van economische ongelijkheid tussen man en vrouw? Waarom ontwikkelt de emancipatie zich hier niet sneller? Vinden we het wel prima zo? Denken we dat het niet kan? Waarom staan we stil en dromen we van betere tijden, net zoals de drie zusters in Tsjechovs stuk?

Een politieke voorstelling die, zoals we eerder hebben gezien bij Eline, ook licht, humoristisch en muzikaal zal zijn.  Met een achtkoppige cast, waaronder Diewertje Dir, Sarah Janneh en Keja Klaasje Kwestro als de drie zussen.

Eline over haar keuze voor Drie Zusters:
‘Ik lees in deze klassieker van Tsjechov wat het gevaar is van teveel dromen en niet handelen. De drie zussen zitten vast in rolpatronen met een gebrek aan kansen maar gaan niet over tot actie. Waarom staan we stil en dromen we van betere tijden, net zoals deze zusters in Tsjechovs stuk? Ik zie een parallel tussen de huidige situatie in Nederland op het gebied van vrouwenemancipatie en de situatie van de drie zussen. Het gaat over hoogopgeleide, slimme vrouwen, die vast lijken te zitten in een patriarchaal systeem waar de economische veiligheid van een man de enige denkbare uitweg biedt. Hoewel het stuk in 1901 is geschreven, is hun economische afhankelijkheid voor mij vergelijkbaar met de situatie van bijna de helft van de Nederlandse vrouwen anno 2020.’


foto Annaleen Louwes ontwerp Esther Noyons 

https://www.toneelschuurproducties.nl/zusters/